HENRI SAROLEA

Onze club is vernoemd naar Henri Sarolea(18 januari 1844 – 12 september 1900) Henricus Leonardus Cornelius Hubertus Sarolea werd op 18 jannuari 1844 in Maastricht geboren als zoon van Henrikus Mathias Hubertus Sarolea en Anna Scholastica Perritaz.

Sarolea volgde een waterstaatkundige opleiding met als specialisatie spoorwegbouw. Zijn eerste baan vond hij bij Rijkswaterstaat. Na enige jaren in Nederlands-Indië gewerkt te hebben ging Sarolea, eenmaal terug in Nederland, in Heerlen wonen. Heerlen was in die tijd een dorp en had geen spoorwegverbinding met omringende plaatsen als Aken, Luik en Maastricht.

In 1886 maakte hij plannen voor de aanleg van de spoorlijn Sittard – Herzogenrath via Heerlen. De Nederlandse regering in Den Haag zag in eerste instantie niet veel in plannen om in deze uithoek van het land een spoorlijn te bouwen, maar na veel touwtrekken slaagde Sarolea er toch in om door te zetten. Op 1 januari 1896 werd de spoorlijn plechtig geopend.

HOE SAROLEA ONS INSPIREERT

Door de aanpak van Henri Sarolea, doordat hij de verschillende lijntjes had uitgezet, kon Heerlen opbloeien tot één van de sterkte economieën uit die tijd en hebben velen geprofiteerd van de daaruit voortvloeiende welvaart. Wij als LEO Club willen door het uitzetten van onze (spoor)lijntjes iets terugdoen voor de mensen om ons heen. Deze spreekwoordelijke spoorlijnen bestaan voor ons uit het verbinden van de verschillende clubs, goede doelen, sponsoren, bedrijven en individuen om zo ook bij te dragen aan de groei van het welzijn van de mensen om ons heen.